ΑΡΧΙΚΗ    ΝΕΑ-ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ    ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ    ΒΙΝΤΕΟ  ΘΕΑΤΡΟ
     BLOG   CONTACT   LINKS   PRESSKIT
Untitled Document
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Στάθης Δρογώσης στο monopoli.gr

Στάθης Δρογώσης:
"Oι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι θλιβεροί υπάλληλοι του συστήματος"

Ένας από τους πιο δραστήριους και επαναστατικούς τραγουδοποιούς της νέας γενιάς, ο Στάθης Δρογώσης, με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου των αθηναϊκών του εμφανίσεων και σε αναμονή της εμφάνισης του στο Μύλο, μίλησε στο monopoli.gr για την τελευταία του δισκογραφική δουλειά "Όμορφη Ζωή" ενώ πήρε θέση -όπως συνηθίζει- για τα τα φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα των ημερών μας.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κώτσο

Ποια είναι τα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας «όμορφη» για σένα;

Το να έχω δίπλα μου τους αγαπημένους μου , τους φίλους μου και την οικογένειά μου.Και η μουσική. Αυτή ομορφαίνει τη ζωή μου. Αλλά και οι ανοιχτοί κοινωνικοί χώροι, το πεζοδρόμιο. Ο κοινός αγώνας στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή.

Αποφάσισες πρόσφατα να διαθέσεις δωρεάν τον τελευταίο δίσκο σου «Όμορφη Ζωή» στο διαδίκτυο, ακολουθώντας τις τεχνολογικές αλλά και οικονομικές επιταγές των καιρών μας. Σχολίασε μου τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση... Πώς βλέπεις το μέλλον της δισκογραφίας στην εποχή της κρίσης;
Οι μεγάλες εταιρείες δεν με χρηματοδοτούσαν επειδή τους φαινόμουν «αντιεμπορικός».Οι μικρές ανεξάρτητες δε με ήθελαν επειδή τους φαινόμουν «εμπορικός».Δεν είχα άλλη επιλογή από το να βγάλω τον δίσκο μου μόνος.Στην σελίδα της εταιρείας μου www.antelmamusic.com τον δίνω ακόμα και δωρεάν αλλά οι περισσότεροι αφήνουν κι ένα μικρό αντίτιμο.Και νομίζω ότι αυτό είναι το μέλλον της δισκογραφίας.Να βάζει ο καθένας όσα χρήματα θέλει.

Είσαι ένας από τους έντονα πολιτικοποιημένους καλλιτέχνες, ενώ σε έχουμε δει να συμμετέχεις σε κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα συναυλίες (όπως η πρόσφατη για τους μετανάστες απεργούς πείνας). Αυτό εκφράζει μία προσωπική, ανθρώπινη ανάγκη ή είναι αποτελεί κομμάτι της προσωπικής σου θεώρησης για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη;
Ήμουν πάντα πολιτικοποιημένος. Από τα φοιτητικά μου χρόνια. Και όπου μπορώ να βοηθήσω προσπαθώ να το κάνω. Δεν παίζω όμως για κόμματα. Παίζω για κινήσεις αντιρατσιστικές και αυτοοργανωμένες. Είναι και δική μου ανάγκη να νώσω χρήσιμος. Και ναι  πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης έχει και ένα κοινωνικό ρόλο. Μακάρι να μιλούσα μόνο με το έργο μου. Δε γίνεται όμως. Πρέπει να πάρουμε θέση. Να μην κάνουμε τον κόσμο να ξεχνιέται. Να μην τον διασκεδάζουμε απλά. Να τον κάνουμε να σκεφτεί.

Έχεις απαρνηθεί πολλάκις την ταμπέλα του «ροκ», αλλά και του «έντεχνου». Αν θα έπρεπε να περιγράψεις τη μουσική που γράφεις σε μία φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Είμαι «παιδί» του ελληνικού ροκ και των συγκροτημάτων. Δεν το απαρνήθηκα ποτέ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΕΧΝΟΣ.

Σε προηγούμενες συνεντεύξεις σου διαπιστώνω μία απογοήτευση για τη μονομέρεια και το ξεπούλημα των καλλιτεχνών. Ανάφερε μου κάποιους ανθρώπους, από το χώρο της μουσικής αλλά και γενικότερα, που αποτελούν «φωτεινά παραδείγματα» για σένα.
Οι καλλιτέχνες το βουλώσανε στην Ελλάδα μετά τον Δεκέμβρη. Τώρα που δεν είναι της μόδας η αριστερά το παίζουν δεξιοί. Ανθρωπάκια που γλείφουν τον κόσμο. Δεν πιστεύω σε φωτεινά παραδείγματα. Ξέρουμε ποιοι δε μιλάνε ενώ τόσα χρόνια φωνάζανε και ξέρουμε και ποιοι κρατάνε τη αξιοπρέπειά τους τότε και τώρα. Πάντως οι περισσότεροι είναι θλιβεροί υπάλληλοι του συστήματος.

Κοιτώντας πίσω στα 11 χρόνια της μουσικής σου πορείας, ποιο θεωρείς το «αποκορύφωμα» της; Με ψυχραιμία και «πηγμένο μυαλό» θα έκανες αν ξεκινούσες από την αρχή τις ίδιες επιλογές;
Ο πιο καλός μου δίσκος είναι ο τελευταίος. Η «ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ». Και ο δεύτερος από τα «ΦΩΤΑ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ» με τίτλο «Η ΓΗ ΑΠΟ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ». Δεν ντρέπομαι για τα τραγούδια μου και μάλλον θα έκανα τα ίδια λάθη από την αρχή. Απλώς νομίζω ότι έχασα χρόνο και τώρα τρέχω να προλάβω. Είμαι στην πιο δημιουργική μου φάση. Γράφω ασταμάτητα.

Ποιο είναι το ψυχολογικό «αποτύπωμα» που πιστεύεις ότι θα αφήσει η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στη νέα γενιά; Θα γίνουμε μία γενιά υπέρμετρα, ίσως και νευρωτικά, εργατική ή μία γενιά παραιτημένη;
Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Κάποιοι αναγκαστικά θα αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Κάποιοι θα αγωνιστούν. Ελπίζω να αλλάξουμε τη χώρα. Όσοι αγωνιστούν για καλύτερη ζωή θα είναι οι αληθινοί πατριώτες. Δεν δέχομαι την αγάπη για την πατρίδα να την έχουν κάνει σημαία οι ακροδεξιοί και οι φιλελεύθεροι. Oι πραγματικοί πατριώτες είναι οι αριστεροί και οι αντεξουσιαστές. Παλεύουν για την δίκαιη κοινωνία. Οι ακροδεξιοί προέρχονται από τους χίτες τους μαυραγορίτες και τους γερμανοτσολιάδες. Από τους προσκυνημένους. Είμαστε νέοι αριστεροί και δεν ντρεπόμαστε. Με αυτή τη γενιά ταυτίζομαι.
 
Έχεις μία διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή στο www.mindradio.gr; Ποια είναι η γενικότερη σχέση σου με το ραδιόφωνο; Πιστεύεις ότι μπορεί να επιβιώσει ως μέσο στις ημέρες μας χωρίς να διαβρωθεί από τη «δικτατορία» των playlist;
Είμαι από τους ευνοημένους των playlist. Τα ραδιόφωνα είναι επιχειρήσεις και μάλιστα σκληρές. Οι διαφημιστές κάνουν κουμάντο και οι παραγωγοί είναι είδος προς εξαφάνιση. Το ραδιόφωνο θα επιβιώσει κυρίως στο internet. Εκεί ακόμα είναι αγνά τα πράγματα. Λατρεύω το ραδιόφωνο και ο πρώτος άνθρωπος που είχε ακούσει τραγούδια μου ήταν ο Ραράκος στον μελωδία το 1996.Λατρεύω και την εκπομπή μου. Είμαστε μια μεγάλη παρέα με τους ακροατές και τους φωνάζω «Αντελμίτες». Κάθε Τρίτη τα μεσάνυχτα κάνω την ψυχανάλυσή μου.

Ποια είναι τα πέντε τραγούδια που άκουσες περισσότερο το μήνα που πέρασε από τον ελληνικό ή διεθνή χώρο;
Φυσικά ο καινούριος δίσκος των RADIOHEAD με τα τραγούδια CODEX και GIVE UP THE GHOST .Επίσης το CALL GIRL του monsieur minimal. Και το «ΣΗΜΕΡΑ» από τους «ΔΡΑΜΑΜΙΝΗ»

Διάβαζω ότι αγαπάς την ποίηση, ενώ έχεις ασχοληθεί και με τη μουσική για το θέατρο. Από τις υπόλοιπες μορφές τέχνης, ποια είναι αυτή που σε εκφράζει περισσότερο και παρακολουθείς;
Αγαπώ το θέατρο και τη λογοτεχνία. Διαβάζω πολύ και εμπνέομαι και από βιβλία. Αλλά και ο κινηματογράφος με εμπνέει. Θα ήθελα μια φορά να γράψω μουσική για ταινία.

Δώσε μία συμβουλή στους αναγνώστες του monopoli.gr..
Μην ακούτε συμβουλές παρά μόνο από τους αγαπημένους σας. Και κυνηγήστε τα όνειρά σας. Είμαστε όλοι γεννημένοι για μια ελεύθερη ζωή!

Πηγή: monopoli.gr

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα

ΑΡΧΙΚΗ   ΝΕΑ-ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   ΒΙΝΤΕΟ  ΘΕΑΤΡΟ
  BLOG   CONTACT   LINKS   PRESSKIT

 

Design: Dramamini | Hosting & Development: Strategic Internet Solutions